NOKIOS 2024
Kurs 1

Tirsdag 22. oktober
10:00–12:00

AI Act kommer, men hvordan påvirker den din virksomhet?

Kurset gir deg en kort innføring i reglene om bruk av kunstig intelligens under AI Act og hvordan dette kommer til å påvirke IT-leverandører og virksomheter som bruker KI til ulike oppgaver. På agendaen står en gjennomgang av:

1 Reglene og regelutviklingen

AI Act og andre EU-rettsakter som påvirker KI i EØS.
Tidslinjen for når de ulike delene av AI Act blir innført.
Regelutviklingen under forordningen; nærmere om betydningen av standarder, kommisjonens kommende retningslinjer og betydningen av Codes of Conduct.

2 Kategoriseringen av ulike KI-tjenester i forbudt, høy, noe og ingen risiko

Vi tar utgangspunkt i den endelige lovtekstens inndeling av tjenester og gjennomgår konsekvensene for hver enkelt kategori.

3 Reglene om generativ AI og «General Purpose AI»

Hvordan er dette definert, og hva blir konsekvensene av reglene for bedrifter som tar i bruk ulike former for generativ AI som GPT eller andre store modeller i sine produkter, eller direkte for å levere egne tjenester?

Kursholdere

Christian Bendiksen

Bull & Co Advokatfirma

Christian Bendiksen er partner i Bull & Co Advokatfirma og en av Norges ledende advokater innen maskinlæring og kunstig intelligens. Han har arbeidet med lisensiering av maskinlæringsbaserte systemer i over ti år, i tillegg har han omfattende erfaring med tilgang til treningsdata, databasevern, og systematisering, lisensiering og bruk av IoT-strømmer. Han har omfattende erfaring med kunstig intelligens i de fleste former, skrev den første boken om grenselandet mellom juss og KI på norsk, «Når juss møter AI» Gyldendal 2019, og var juridisk rådgiver for ett av de første selskapene som fikk et prosjekt gjennom Datatilsynets sandkasse for KI.

Han har fransk mastergrad og engelsk advokatbevilling (som solicitor) og har dermed bred erfaring med internasjonale kontraktsforhandlinger, eksportkontrakter, grenseoverskridende lisensiering og skriver kommentarutgaven til eksportkontrolloven for Karnov norsk forlag. Han har også bred erfaring med å rådgi norske og utenlandske bedrifter med salg til det offentlige og har kurset bedrifter og utenlandske handelskamre om hvordan forholde seg til norske anbudsregler.

Christian er rangert av Finansavisen som en av Norges fremste advokater innen teknologi og digitalisering, underviser innen teknologi for NHH og JUC og er en mye brukt foredragsholder innen fagfeltet. Han skriver også jevnlig artikler om tema innen kunstig intelligens.

Thale Cecilia Gautier Gjerdsbakk

Bull & Co Advokatfirma

Thale C. G. Gjerdsbakk er partner i Bull & Co Advokatfirma hvor hun hjelper til med spørsmål innen IT- og arbeidsrett. Hun har særlig kompetanse innen personvern og kunstig intelligens, som var temaet for hennes masteroppgave. Thales erfaring som internjurist for en oppstartsbedrift har gitt henne praktisk erfaring med hva en bedrift trenger hjelp med, og hvordan den kan iverksette personvern i praksis.

Hun kan blant annet bistå med risiko- og personvernvurderinger, for eksempel vurdering om å ta i bruk kunstig intelligens, workshops om personvern for ansatte og personvernansvarlige, opprettelse av personverndokumenter som protokoll over behandlingsaktiviteter og personvernerklæring, opptre som personvernombud mm. Hun har også erfaring med problemstillinger innenfor arbeidsrett, fra både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

Thale har et sterkt faglig engasjement, og hun har bidratt som forfatter og medforfatter i flere artikler om blant annet personvern og kunstig intelligens.

Thale er en del av Bulls krisehåndteringsteam for cyberhendelser og beredskap.

Kursansvarlige

Eirik Andreassen
Toppindustrisenteret AS – Digital Norway
Lars Ødegaard
Sopra Steria
Inger-Mari Ouren
Skatteetaten